Orosháza Városért elismerő cím

Orosháza város önkormányzata Orosháza Városért elismerő címet adományozott Kovács Gábornak. A Képviselő-testület határozata alapján a városért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként kapta meg ez a kitűntetést Kovács Gábor.

Kovács Gábor, bankár, üzletember, műgyűjtő és filantróp, a magyar kortárs művészet darabjait felvonultató KOGART alapítója. 

Élete első 18 évét a Kakasszéki szülői házban töltötte. Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett. A Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében kitüntetéses diplomával végzett nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakon 1980-ban. Szakmai karrierjét a Magyar Nemzeti Bankban kezdte. 1985-től a Citibank Budapest Rt. ügyvezető igazgatója, majd azt követően a londoni Citibank alelnöke. 1991-ben megalapította a Bankár Holdingot, amelynek jelenleg az igazgatósági elnöke. 

1991-ben kezdett el magyar műalkotásokat vásárolni, gyűjteménye az 1990-es évek végén vált ismertté. A mintegy 400 darabból álló kollekció átfogja a magyar festészet történetét a 18. század elejétől a 20. század közepéig. 

Kovács Gábor 2003 novemberében 3 milliárd forintos alaptőkével megalapította a nevét viselő művészeti alapítványt, amelynek kuratóriumi tagja. Alig fél évvel később pedig megnyitotta a KOGART Házat Budapesten, az Andrássy úton.