Vaszary János magángyűjteményekben

Múzeum: 
Mű-Terem Galéria
Ország: 
Magyarország
Város: 
Budapest
Dátum: 
2015. március 27. 10:00 - 2015. április 25. 18:00
A kiállításról

Vaszary János a huszadik század legsikeresebb és legismertebb magyar festőinek egyike. Kortársai, kritikusok, művészettörténészek és laikusok egyaránt nagyra értékelték munkásságát, képeiért a legnevesebb gyűjtők és múzeumok versenyeztek. Művei iránt az érdeklődés ma is töretlen, festményei kimagasló árakon kelnek el az itthoni és a külföldi aukciókon.

A Virág Judit Galéria kiállítása betekintést enged a mindig megújulni képes, virtuóz művész valamennyi korszakába. A látogatók a korai, naturalista alkotások és a tízes évek expresszív művei mellett a húszas-harmincas évek ragyogó, dekoratív virágcsendéleteivel, könnyed és elegáns aktjaival, valamint a népszerű tengerparti élet- és városképekkel is megismerkedhetnek.

Vaszary János ízig-vérig urbánus festő, arisztokratikus szellemiségű európai világpolgár volt, aki nagyon fontosnak tartotta a nyugati kapcsolatokat a művészetben is.  Kortársai közül az École de Paris festészetét, Dufy, Matisse és Van Dongen művészetét tartotta meghatározónak.

Köztiszteletben álló főiskolai tanárként több évtizedes pályája során mindig határozottan képviselte a modern művészetre vonatkozó elképzeléseit, melyeket művészetelméleti írásaiban rendszeresen publikált is.

A gyűjtemény képei a kiállításon: