Kiállítások

Glatz Oszkár (1872-1958) korai festészete és portréművészete

Múzeum: Thorma János Múzeum

Város: Kiskunhalas

Ország: Magyarország

Dátum: 2023. szeptember 15. 17:00 - 2023. december 03. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

A formák ritmusa - Barcsay Jenő állandó kiállítása

Múzeum: Ferenczy Múzeumi Centrum - Kmetty Múzeum

Város: Szentendre

Ország: Magyarország

Dátum: 2023. június 24. 10:00 - 2024. május 26. 10:00

Barcsay Jenő (1900–1988) a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendre városához. A klasszikus hagyományok és a modern művészeti törekvések mentén folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg művészi látásmódjának alakulását. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. Az erdélyi származású művész a Képzőművészeti Főiskolán eltöltött tanulóévei, majd párizsi és olaszországi tanulmányútjai, illetve számos hazai művésztelep látogatása után alakította ki egyedi absztrakt stílusát. A puszta látványból kiinduló térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és figurativitás feszültségének megteremtésével egyedülálló életművet hagyott maga után. Festészete mellett jelentős grafikai és murális alkotásai is születtek. 1945-től 1975-ig főiskolai professzorként számos művészgenerációnak adta át elmélyült tudását az emberábrázolásról. Művészeti anatómia című kötetét tizenöt nyelvre fordították le, és a mai napig kulcsfontosságú tankönyvnek számít a művészeti képzésben.

 

A művész ajándékozása által 1978-tól adott otthont műveinek a Barcsay Gyűjtemény, a Dumtsa Jenő utcai kis barokk épület, a mai Barcsay Múzeum. Az épület 2015-óta zárva tart, s csak nyaranta, időszaki kiállítások bemutatására volt némileg alkalmas. Az épület jelenleg komoly felújításra szorul, hogy újra megnyithassa kapuit egy állandó, a teljes gyűjteményt bemutató kiállítás számára. Az állandó kiállítás hiányának pótlására a Kmetty Múzeum ad otthont a Formák ritmusa című Barcsay kiállításnak.

 

Barcsay Jenő szinte képről képre kísérletezett a tér és a forma viszonyával, az arányok és a kép struktúrájával. A látvány precíz, aprólékos tanulmányozásával művészi témájának fókuszába egyre inkább Szentendre városképének igéző részletei kerültek. Olajképein a kontúrok által felépített konstrukciót felváltotta a színfoltokból és mértani formákból való képszerkesztés. A kiállításon végigbarangolhatunk a ritmikus szerkesztőelv, a drámai színhasználat és az egyre határozottabb absztrakció szintézisére törekvő életművön.

 

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Paletták - Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai

Múzeum: Ferenczy Múzeum - Czóbel Múzeum

Város: Szentendre

Ország: Magyarország

Dátum: 2023. május 20. 10:00 - 2024. május 30. 18:00

Új állandó kiállítás-sorozatunk Czóbel Béla társadalmi kapcsolatainak szövevényes hálóját tárja fel, amely a 20. század eleji európai művészetet jellemző viharos változások közepette alakult ki. 2021-ben először vontunk párhuzamot Czóbel életműve és második felesége, Modok Mária alkotása között. A folytonosság érzését teremtve ezúttal a két művész legfontosabb szakmai és személyes kapcsolataiba nyerhetünk betekintést. Visszaemlékezések, interjúk, fotók, levelek, valamint a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a fehérvári Szent István Király Múzeum Deák Gyűjtemény, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, az Antal-Lustig kollekció, Klein Gábor, Nagy András, Feuer András és Haas János ritkán látott darabjai együtt rajzolják ki a különböző alkotói pályákat és a közös utakat.

Az 1975 óta fennálló Czóbel Múzeum tereiben az egymást keresztező művészpályák, a francia Nabis és a Fauves, a magyar Vadak, a plein-air felől érkező domináns személyiségek Rippl-Rónai József, Kernstok Károly, Báró Hatvany Ferenc így rendhagyó módon, kapszula-kiállítások formájában jelennek meg. Egy-egy munkát láthatunk olyan művésztársak munkásságából, mint Berény Róbert, Gráber Margit, Egry József, Ilosvai-Varga István, Kmetty János, Perlrott Csaba, Szántó Piroska, Tihanyi Lajos, Vörös Géza, Ziffer Sándor, akik a harminc évig együtt élő művészházaspár közös, vagy múltbeli életében különleges szerepet játszottak. Czóbel korán kibontakozó nemzetközi hírnevét meghatározó párizsi atmoszférát egy művészi másolatokból álló grafikai szekció idézi fel Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Marc Chagall, és eredetiben George Braque művein keresztül.

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Érzelmek hullámhosszán - Petőfi Sándor költői világa és a romantikus festészet Magyarországon (1820 - 1870)

Múzeum: Ziffer Sándor Galéria - Dobó István Vármúzeum

Város: Eger

Ország: Magyarország

Dátum: 2022. október 14. 10:00 - 2023. április 15. 10:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

"Párizs levegőjét hozta" Czóbel Béla festőművész emlékkiállítása

Múzeum: Városi Képtár – Deák Gyűjtemény

Város: Székesfehérvár

Ország: Magyarország

Dátum: 2022. augusztus 26. 18:30 - 2022. december 04. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Mednyánszky

Múzeum: Vaszary Képtár

Város: Kaposvár

Ország: Magyarország

Dátum: 2022. május 26. 10:00 - 2022. június 30. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

A tehetség ajándéka - Székely Bertalan-kiállítása

Múzeum: Székely Bertalan Műteremház

Város: Szada

Ország: Magyarország

Dátum: 2022. május 08. 10:00 - 2022. június 04. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Világból világba. Péreli Zsuzsa képzőművész, kárpitművész kis-életmű kiállítása

Múzeum: Halász-Kastély

Város: Kápolnásnyék

Ország: Magyarország

Dátum: 2022. március 27. 10:00 - 2022. július 31. 18:00

A 2022 márciusában a kápolnásnyéki Halász-kastélyban nyíló és a nyár közepéig látogatható „Kis életmű-kiállítás” végig vezeti a látogatót Péreli Zsuzsa, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, kárpitművész, érdemes és kiváló művész szövött, művészi életrajzán.

Tanúi lehetünk egy több mint negyven éve tartó művészi pálya állomásainak. A művész kárpitjainak lelkünkhöz szóló világa segíti az embert elemelkedni az élet zaklatott hétköznapjaiból. Mint minden Péreli kiállítás, ez is egyfajta beavatás.

A korai művek mindig az emberre fókuszáltak. Szinte átéljük a képeken szereplők sorsát. (Asta Nielsen, Gyerekmadonna, Vőfély…) Később teljesen egyéni szimbolikával találkozhatunk az angyalok és a természet különös megfogalmazásán át.
A művész szándéka szerint, aki végiglátogat ezen a kiállításon, az találkozhat a benne évtizedek során felmerülő kérdések „égi-földi” válaszaival.

Péreli, aki szinte kolostori magányban, akár egy éven keresztül is sző egy-egy kárpitot, szeretné a tárlatlátogatót elcsendesülésre, szemlélődésre, elmélyülésre sarkallni.  Aki vele tart ezen az utazáson, az talán közelebb kerülhet saját lelke egyensúlyban tartásához (Aequilibrium). A művész minden képe, még a legdrámaibb alkotás is az élet, a létezés szeretetéről beszél.

A gyűjtemény képei a kiállításon:

J. J. Stunder (1759-1811): Nikde Cudzincom

Múzeum: Stredoslovenská galéria

Város: Besztercebánya

Ország: Szlovákia

Dátum: 2021. december 15. 10:00 - 2022. március 31. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845-1920) művészete

Múzeum: Magyar Nemzeti Galéria

Város: Budapest

Ország: Magyarország

Dátum: 2021. november 12. 10:00 - 2022. február 20. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Kúzelný svet vonkajšieho zdania

Múzeum: Východoslovenská galéria

Város: Kassa

Ország: Szlovákia

Dátum: 2020. október 01. 10:00 - 2021. február 08. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Van, aki marad... Ziffer Sándor (1880-1962) kiállítása

Múzeum: Városi Képtár – Deák Gyűjtemény

Város: Székesfehérvár

Ország: Magyarország

Dátum: 2019. október 12. 10:00 - 2020. február 02. 18:00

Ziffer Sándor 1880. május 3-án született Egerben, Újpesten nevelkedett. Egy évet tanult a Budapesti Iparrajziskolában, később az Iparművészeti Iskola díszítő-festő osztályába járt öt éven át. 1900-ban Münchenbe ment, és Hollósy Simon magániskolájának növendéke lett. 1906-ban járt először Nagybányán, 1918-ban telepedett le, és 1962-ben bekövetkezett haláláig kisebb-nagyobb megszakításokkal ott élt.

1906-tól Párizsban, Budapesten, Münchenben, Hamburgban, Erdély több városában, Romániában állított ki egyéni és csoportos tárlatokon.

Mintegy másfél ezer festményre tehető életművének jelentős része szétszóródott a világ több országában. Románián kívül a legtöbb Magyarországon, Németországban, Izraelben és Franciaországban lelhető fel.

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Markó, Mednyánszky, Munkácsy...

Múzeum: Halász-Kastély

Város: Kápolnásnyék

Ország: Magyarország

Dátum: 2019. július 20. 17:00 - 2019. november 10. 18:00

Mint minden jelentős magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény is határozott karakterrel bír. A mecénás több mint két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő gyűjteményt. A kollekció a 18. század elejétől napjainkig terjedő időszak művészetét öleli fel, és jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll. A képzőművészeti anyag fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, természetelvű tájfestészet remekei képviselik, melyekhez harmonikusan kapcsolódnak a más tematikát felvonultató alkotások. A kollekció kivételes értékű gyöngyszeme id. Markó Károly és Vaszary János húsz-húsz alkotása, illetve Kádár Béla, Tóth Menyhért, Csernus Tibor és Péreli Zsuzsa életművének válogatott darabjai. 

A gyűjtemény szinte hiánytalanul mutatja be a 19. század romantikus, majd realista tájábrázolásától a nagybányai iskola plein-air festészetén keresztül, a 20. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődési ívet. A főművekhez szervesen illeszkednek a kiegészítő alkotások, de nem hiányoznak az igazán ritka kincsek sem, mint Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos vagy Csontváry Kosztka Tivadar képei.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó Kovács Gábor Gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik. Számos hazai és néhány jelentős külföldi kiállítás után most a kápolnásnyéki Halász kastélyban mutatkozik be a kollekció egy olyan speciális válogatással, amely végigvezeti a látogatót a magyar festészet történetének egyik legizgalmasabb évszázadán. A 19. század a nemzetté válás kiteljesedésének korszaka Magyarországon, amely magába foglalja a reformkor polgárosodási törekvéseit, az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit, majd az osztrák elnyomással szembeni nemzeti ellenállás időszakát, végül a Habsburg Monarchiával történő kiegyezést követő több évtizedes dinamikus fejlődést. A politikai, gazdasági és társadalmi változásokkal párhuzamosan újra virágkorát éli a kultúra, ezen belül a képzőművészet. A század végére fokozatosan megteremtődnek a művészképzés és a műkereskedelem alapvető feltételei, a művészek többsége pedig külföldi tanulmányaik befejezése után hazatér, és itthon törekszik önálló egzisztenciára, ezzel európai színvonalra emelve a magyar művészetet. A kiállítás e sokrétű és színes korszak festészetéről ad reprezentatív áttekintést, felvonultatva a 19. század művészetének összes fontos stílusirányzatát a klasszicista kezdetektől a romantika és a realizmus térhódításán át egészen a századvég naturalizmusáig.

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Nagybánya - Párizs 1904-1914. A tüzes színek forradalma

Múzeum: Virág Judit Galéria és Aukciósház, Budapest, Falk Miksa utca 30.

Város: Budapest

Ország: Magyarország

Dátum: 2018. október 26. 10:00 - 2018. november 18. 18:00

A Virág Judit Galéria Párizs-Nagybánya 1904-1914 című kiállításán olyan magyar festők művei szerepelnek, akik egyaránt megfordultak Párizsban és Nagybányán, és nagy mértékben hatott munkásságukra a francia Fauves-csoport festészete: Boromisza Tibor, Bornemisza Géza, Czóbel Béla, Iványi Grünwald Béla, Dénes Valéria, Galimberti Sándor, Huszár Vilmos, Lanow Mária, Nemes-Lampérth József,  Perlrott-Csaba Vilmos, Pechán József,  Tihanyi Lajos és Ziffer Sándor.

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Princely Painters exhibition

Múzeum: Kunst- und Austellungshalle

Város: Bonn

Ország: Németország

Dátum: 2018. szeptember 28. 10:00 - 2019. január 27. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

TÁJ – KÉP – TÖRTÉNETEK a 19. századi magyar festészetből

Múzeum: KOGART Kiállítások Tihany

Város: Tihany

Ország: Magyarország

Dátum: 2018. július 07. 18:00 - 2018. szeptember 16. 18:00

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tihanyi galériájában nyíló nyári nagy kiállítás célja a magyar tájképfestészet korai aranykorának bemutatása az ideális és a romantikus tájfestészet jellegzetes témáin és motívumain keresztül.

A gyűjtemény képei a kiállításon:

IHLET ÉS IDEÁL – AZ INSPIRÁLÓ SZÉPSÉG

Múzeum: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota

Város: Győr

Ország: Magyarország

Dátum: 2018. június 15. 10:00 - 2018. október 31. 18:00

Az idei év kiemelt időszaki kiállítása a magyar képzőművészet legjelentősebb alkotói segítségével, az Ihlet és az ideál két útján elindulva meséli el az inspiráló női erő és szépségideál változásának történetét. A tárlaton bemutatásra kerülnek többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Borsos József, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly és Vaszary János alkotásai.

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Paál László (1846 - 1879): A természet katedrálisában.

Múzeum: Bozsó Gyűjtemény

Város: Kecskemét

Ország: Magyarország

Dátum: 2018. május 24. 10:00 - 2018. augusztus 26. 18:00

A gyűjtemény képei a kiállításon:

Klasszikus mesterek nyomában - Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik

Múzeum: Csíki Székely Múzeum

Város: Csíkszereda

Ország: Románia

Dátum: 2018. május 17. 10:00 - 2018. augusztus 31. 18:00

A Csíki Székely Múzeum folytatva rangos kiállításainak sorát 2018-ban, Nagy Imre születésének 125. évfordulójára hangolva újra nagyszabású kiállítással jelentkezik. A Mikó-várbeli kiállítás Aba-Novák Vilmos és Nagy Imre korai alkotói korszakára fókuszál, valamint művésztársaságuk rangos munkáit tárja az érdeklődők elé. A tárlat a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki Székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködés keretében valósul meg, rendezője Szücs György művészettörténész.

 

Péreli angyalai

Múzeum: KOGART Ház

Város: Budapest

Ország: Magyarország

Dátum: 2018. március 19. 10:00 - 2019. március 15. 17:00

A gyűjtemény képei a kiállításon: