Barcsay Jenő: Szentendrei táj, 1930-as évek eleje

Bogdány Jakab: Csendélet madarakkal, 1700-as évek eleje

Csernus Tibor: A műteremudvar, 1990

Csók István: A tavasz ébredése, 1900

Id. Markó Károly: Asszonyok a kútnál, 1836

Nyilasy Sándor: Csónakázás a tavon, 1910 körül

Rippl-Rónai József: Fátyolos nő – Kertben, 1909

Szőnyi István: Dunakanyar, 1940-es évek

Telepy Károly: Folyópart csónakkal, 1897

Tóth Menyhért: Ikarus-fa, 1950-es évek második fele

A Kovács Gábor Gyűjtemény Munkácsytól Tóth Menyhértig

Május 22-től a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány alapítójának, Kovács Gábornak közel 400 darabos, a magyar festészet történetét a 18. század elejétől a 20. század közepéig átfogó gyűjteményéből több mint 100 mű látható a hódmezővásárhelyi Tornyai János Műzeumban. 

 

A megnyitó (A Vásárhelyi TV felvétele):

Péreli Zsuzsa képzőművész kiállítása

Kovács Gábor megnyitó beszéde Péreli Zsuzsa tihanyi kiállításán.

Koszta József életmű kiállítása Hódmezővásárhelyen

20. századi festészetünk egyik legmarkánsabb képviselőjére, Koszta Józsefre (1861-1949) sajnálatosan kevés fény irányult az utóbbi évtizedekben. Kisebb kiállításoktól eltekintve utolsó gyűjteményes tárlatára a Nemzeti Szalonban került sor a halála előtti évben, 1948-ban, miután az elsők között tüntették ki Kossuth-díjjal nagyszerű életművét. 2014-ben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány szervezésében létrejött, minden korábbinál átfogóbb életmű kiállítás 160 festményen és számos dokumentumon keresztül mutatja be Koszta József művészetét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

A kiállítás főkurátora, dr. Szinyei Merse Anna tollából megjelenő gazdagon illusztrált, átfogó kutatásokon alapuló új Koszta monográfia nemzetközi kontextusba állítva tárgyalja a mester életművét. Ezen kívül soha nem publikált dokumentumok - önéletrajzok, levelezés, életrajzi adatok, emlékezések, fotók - sorával pontosítja a művészről eddig kialakult töredékes képet.

Csók István: A tavasz ébredése, 1900

Megnyílt a KOGART Kiállítások Tihany

2013. június 8-án két gyönyörű tárlattal nyitotta meg kapuit a KOGART legújabb művészeti létesítménye a balatoni község főutcáján. A megnyitóbeszédet Lévai Anikó mondta.

A Kovács Gábor Gyűjtemény anyagából A tavasz ébredése – A modern magyar festészet születése a századelőn címmel válogatott időszaki kiállítás (október 27-ig) a magyar festészet történetének talán legizgalmasabb fél évszázadán vezeti végig a látogatót. A 19. század végétől a második világháborúig tartó évtizedekben a magyar művészet szinte párhuzamosan fejlődött a nyugat európai, elsősorban a francia és a német festészettel.

Tihany vonzásában – Válogatás Borsos Miklós szobrászművész munkáiból címmel pedig a KOGART gyűjteményeinek gazdag anyagából válogatott állandó kiállítás mutatja be a 20. század egyik legnagyobb magyar szobrásza, a nyarakat 1943-tól Tihanyban töltő Borsos Miklós (1906–1990) művészetét.

További információk: www.kogarttihany.hu

Kovács Gábor bankár, műgyűjtő, filantróp, a KOGART alapítója

Kovács Gábor bankár, műgyűjtő, filantróp, a KOGART alapítója

Magyarország egyik legsikeresebb üzletembere, Kovács Gábor bankár karrierje a Magyar Nemzeti Banktól a londoni Citibank alelnöki székéig ívelt az 1980-as évek második felében. Innen hazatérve engedett az új kihívások iránti vágyának, és 1991-ben megalapította saját vállalkozását, jelenlegi nevén a Bankár Holding Zrt.-t. Majd ugyanez az indíttatás vezette a képzőművészet birodalmába, a műgyűjtés szenvedélyéhez, amely élete alapvető és máig meghatározó élménye lett, egyben új utakat nyitott gondolatai és tevékenysége számára.

„Egy falikárpit, Péreli Zsuzsa Aequilibrium című alkotása ébresztett rá 2002-ben, hogy a saját életemben rossz dimenzióban kerestem az egyensúlyt. Bankárként elsősorban a likviditási egyensúlyra törekedtem, horizontálisan, pedig az igazi egyensúlyt függőlegesen lehet megtalálni jó és rossz között. A spirituális egyensúly sokkal fontosabb. Megnyílt előttem egy másik világ. Nem a cél a legfontosabb, hanem az út, a tapasztalat megszerzése. A sors kijelöli az irányt, saját döntés alapján csak verítékes szenvedés lehetséges, a sorsszerűt kell elvégezni. Így találtak meg eddig engem ügyek: a KOGART, a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor, a Világszolgálók Alapítványa. Büszkén mutatom, látjuk, tapasztaljuk, hogy hatnak másokra.

Szükségünk van olyan új értékek befogadására, amelyek a szellemi és fizikai létezésünk, bolygónk megőrzését segítik. Jövőnk érdekében a felszabadításukra kell az elkövetkező időben határozott energiákat fordítanunk, hogy választ találjunk a 21. század új társadalmi, gazdasági kihívásaira.” (Kovács Gábor)

A pénze művészeket is boldogít

Kovács Gábor az alföldi tanyavilágból jutott el a londoni bankvilág egyik vezető pozíciójába, majd megelégelve a sikert, pénzt, csillogást, 2003-ban, hárommilliárd forintos tőkéből létrehozta Budapesten a Kogartot, vagyis a Kovács Gábor Művészeti Alapítványt, s mecénási tevékenységbe kezdett. Olyan képzőművészeket támogat, akik egy idő után képesek saját lábra állni.

A 100 leggazdagabb magyar egyike, Kovács Gábor életében hosszú út vezetett odáig, hogy több mint 40 milliárdos vagyonának egy jelentős részét a művészetek szolgálatába állítsa. ...

(Márton-Koczó Ildikó: Az 50 legjobb magyar üzleti döntés – és 15 a legrosszabbak közül. c. könyvéből.)

A KOGART Ház

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány

A kiemelten közhasznú Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2003-ban jött létre Budapesten.
Az Alapítvány küldetése: sikerre vinni egy önként vállalt társadalmi ügyet; elérni, hogy a hazai közönség nyitottabbá váljon a kortárs művészetek iránt.

Ennek érdekében célunk:
1. A művészetek, elsősorban a képzőművészet népszerűsítése.
2. Tehetséges fiatal művészek támogatása.
3. Nemzetközi színvonalú kortárs gyűjtemény építése, döntően magyar műalkotásokból.

Az Alapítvány gyűjteménye jelenleg több mint 3000 művet tartalmaz, a kuratórium elnöke és művészeti vezetője Fertőszögi Péter.
Elsősorban a KOGART Házban rendezik meg az Alapítvány kiállításait, így nevéhez fűződik többek között Gulácsy Lajos, Kondor Béla, Szalay Lajos, Márffy Ödön, Csernus Tibor és Péreli Zsuzsa, valamint a magyar impresszionizmus művészetének bemutatása. Ugyancsak nagy siker övezte a magyar festészet 150 évét bemutató Múzeum – Körút című kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Az alapítvány KOGART-díját minden évben egy 30 évnél fiatalabb művész kapja meg a Friss-kiállítás résztvevői közül.